Sunday, March 9, 2014

Το Πατριαρχείου Αντιοχείας αποχωρεί απο τη Σύναξη

Το Πατριαρχείου Αντιοχείας, αντιδρώντας σε αντιδικία που έχει με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για τη δικαιοδοσία στο Κατάρ, απέσυρε του μητροπολίτες που το εκπροσωπούσαν στην Σύναξη των Προκαθημένων από το συλλείτουργο για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, που αυτή την ώρα πραγματοποιείται στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Από το Φανάρι εκφράζονται φόβοι ότι το θέμα αυτό που θέτει η Αντιόχεια - θέμα  άσχετο με τη Σύναξη -  μπορεί ωστόσο να αποτελέσει το πρώτο εμπόδιο - στην προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που σχεδιάζεται  να πραγματοποιηθεί το 2016.
Ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Πατριαρχείο Αντιοχείας, κατηγορεί τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων ότι επιμένει να επιβάλει "τετελεσμένα γεγονότα" και δεν αντιλαμβάνεται ότι η πλειοψηφία των Ορθοδόξων Εκκλησιών θεωρεί δικαία τη θέση τη του Πατριαρχείου Αντιοχείας.. Η ίδια ανακοίνωση κατηγορεί τα Ιεροσόλυμα ότι απέρριψαν την μεσολάβηση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και τις συμφωνίες που είχαν γίνει στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2013 και αναγγέλλει την απόσυρση του από τη Σύναξη και τη συζήτηση του θέματος στην τοπική Σύνοδο του Πατριαρχείου Αντιοχείας στις 27 Μαΐου. 
Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει επεκτείνει την δικαιοδοσία του στο Κατάρ, χώρο που το Πατριαρχείο Αντιοχείας θεωρεί ότι ιστορικά και κανονικά ανήκει στην δική του δικαιοδοσία.

No comments:

Post a Comment