Tuesday, April 12, 2016

ΑΓΓΕΛΤΗΡΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Κ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ




Mε οδύνη μεταφέρω την αγγελία του θανάτου του πατέρα μoy, που επήλθε σήμερα στην Αθήνα στο σπίτι του. Η εξόδιος ακολουθία  θα γίνει στο Α Νεκροταφείο Αθηνών στη ερχομένη Παρασκευή 15 Απριλίου από τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων 


Κωνσταντίνος Κ. Κούρκουλας  (8  Σεπτεμβρίου  1921 - 12 Απριλίου 2016
Γεννήθηκε στην Πάτρα  σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Ελβετία (ST GALLEN) και Αγγλία ( DURHAM ).
Εγραψε διδακτορική διατριβή με θέμα  «Η Θεωρία του Κηρύγματος κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας», και την μελέτη "Ο συμβολισμός των αμφίων στη Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία".
Το μεγάλο του συγγραφικό του έργο περιελάμβανε  το "Σκηνές από το Πάθος" , τα  "Κοχύλια από την  Τιβεριάδα" , το "..και Ιδού Ζώμεν.." και το αγαπημένο του ανθολόγιο "το Άγγελμα της Ημέρας¨ ,  που εκδίδονταν για 65 συνεχή χρόνια το 1950 μέχρι το 2014.  
Οι θεολογικές του μελέτες έχουν συγκεντρωθεί στα ''Δέκα δοκίμια πρακτικής Θεολογίας'
Εχρηματισε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ηταν ο τελευταίος Κυβερνητικός  (Βασιλικός) Επίτροπος στην Ιερά Σύνοδο, θέση που δημιουργήθηκε το 1833, με τον Καταστατικό Χαρτη της  αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος (Μάουρερ και ο Θεόκλητος Φαρμακίδης).
Διετέλεσε επί δεκαετίες διευθυντής του ιστορικού περιοδικού "ΑΝΆΠΛΑΣΙΣ"
Εχρημάτισε επίσης και  Ανώτατος Εκπαιδευτικός Σύμβουλος, και καθηγητής του Κολλεγίου Αθηνών. Δίδαξε επίσης ανάγνωση κειμένων στο Ωδείο Αθηνών.
Αφήνει πίσω του, τη σύζυγο του Αικατερίνη -με την όποια είναι παντρεμένος από το 1950, και με τη όποια έχουν τέσσερα παιδιά,  επτά εγγόνια και τρία δισέγγονα ! .
 
-- 

4 comments:

  1. Ας αναπαύεται στην ειρήνη του Θεού!

    ReplyDelete
  2. Δεχτείτε τα θερμά συλλυπητήριά μου για την απώλεια του πολυαγαπημένου σας αξέχαστου συζύγου, πατέρα, παππού -- και σεβαστού μου νονού -- Κωνσταντίνου Κούρκουλα.

    Ντίνος Μήτσης

    ReplyDelete
  3. Τα θερμά μου συλλυπητήρια σε σας και την οικογένειά σας.

    ReplyDelete
  4. Τον είχαμε καθηγητή στο Κολλέγιο Αθηνών. Πάντα ήρεμος και υπομονετικός.

    ReplyDelete