Friday, April 22, 2016

ΤΟ ΝΑΤΟ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ




"Στηριζόμενη σε πληροφορίες που παρέχει το ΝΑΤΟ , η Τουρκία παίρνει μέτρα για να διαλύσει τα επιχειρηματικά δίκτυα  των διακινητών (trafficers). Στοιχεία από διαφορετικούς διεθνείς οργανισμούς επιβεβαιώνουν ότι ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που διασχίζουν το Αιγαίο μειώνονται σημαντικά", είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γένς Στολτενμπεργκ, σε κοινή συνέντευξη με την Τουρκική ηγεσία στη Άγκυρα .  
«Αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει γίνει¨, είπε και εξήγησε ότι "φυσικά αυτό δεν οφείλεται δεν μόνο από την παρουσία του ΝΑΤΟ. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συλλογικής προσπάθειας".

Ο κ. Στολτενμπεργκ μίλησε ακόμα για  "τις ευαισθησίες  της Τουρκίας και της Ελλάδας" για το Αιγαίο. " Έχουμε καταστήσει σαφές ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν θα θίξει καμία εθνική θέση στα ζητήματα του Αιγαίου" τόνισε .

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet Daily News αναφέρθηκε αναλυτικότερα στις διαφωνίες των δύο χωρών σχετικά με τα όρια των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου στο Αιγαίο εξαιτίας της ιδιαίτερης γεωγραφίας του Αιγαίου όπου ορισμένα Ελληνικά νησιά γειτνιάζουν με τη δυτική ακτή της Τουρκίας.

 «Τα πλοία του ΝΑΤΟ επικεντρώνουν την προσοχή τους στην περιοχή όπου γινοντια οι περισσότερες διελεύσεις, ειδικότερα στην περιοχή της Λέσβου και της Χίου.

"Παρακολουθούμε την περιοχή και στη συνέχεια μοιραζόμαστε την πληροφορία σε πραγματικό χρόνο με την Τουρκική και Ελληνική Ακτοφυλακή, την Υπηρεσία Συνόρων της ΕΕ, και έχουμε δει ότι, η Τουρκική Ακτοφυλακή και το τουρκικό Ναυτικό, για παράδειγμα, έχουν αναλάβει δράση αναφορικά με την πληροφορία που έλαβαν από το ΝΑΤΟ", είπε.
"Ετσι  συμβάλουμε στην διαχείριση της κατάστασης στο Αιγαίο", "Αυτό αποτελεί μέρος της συμφωνίας με την ΕΕ". τόνισε ό κ Στολντενμπεργκ .

(α.κ.)

No comments:

Post a Comment