Saturday, April 23, 2016

Η ΑΓΚΥΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΑΒΑΣΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΔΑΦΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙ΅ΑΚΙ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΣΟ ΑΙΓΑΙΟ



Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει αβάσιμες τις διαμαρτυρίες για τις παραβιάσεις  στον εναέριο χώρο του Αιγαίου και επαναλαμβάνει ότι οι δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται ως παραβιάσεις  προκύπτουν από τα προβλήματα που χαρακτηρίζουν το Αιγαίο.

"Η χώρα μας καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες για τη συνολική και μόνιμη λύση των αλληλένδετων και πολυάριθμων αυτών προβλημάτων" , λέει ό εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Τανσού Μπιλγκίτς και τονίζει ότι "Προσδοκούμε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες που διεξάγονται στο πλαίσιο αυτό να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, και να επιτευχθεί μια μόνιμη λύση."


Ως προς τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία θέτει εμπόδια στη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο κ. Μπιλγκίτς λέει κατηγορηματικά ότι "είναι άδικοι και ανεδαφικοί".

"H μεγάλη μείωση των ροών  των παράνομων μεταναστών στο Αιγαίο, που καταγράφεται στον τελευταίο καιρό , κατέστη δυνατή χάρη στις προσπάθειες των Τουρκικών Ναυτικών δυνάμεων, της Ακτοφυλακής και της Στρατοχωροφυλακής και της επιτυχούς εφαρμογής της Συμφωνίας της 18 Μαρτίου 2016 μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.", λέει .  

"Σε αυτό συνέβαλε επίσης και η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο,  δράση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Τουρκίας", προσθέτει ό Τούρκος εκπρόσωπος.

"Οι εμπλεκόμενες πλευρές αντί να υιοθετούν αρνητικές προσεγγίσεις κατηγορώντας η μία την άλλη, πρέπει να ενισχύουν της μεταξύ τους συνεργασίας και συντονισμό, που θα διασφαλίσει την επιτυχία των προσπαθειών που γίνονται." καταλήγει ό κ Μπιλγκίτς σε σχόλια που προφανώς απαντούν σε δηλώσεις που έγιναν από τη ελληνική ηγεσία στη Αθήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γένς Στολτενμπεργκ.
 (α.κ.)

No comments:

Post a Comment