Tuesday, May 13, 2014

Η απόφαση του ΕΔΑΔ για την καταβολή αποζημίωσης στην Κύπρο «δεν συμβάλει» στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, υποστηρίζει η τουρκική διπλωματία







   
"Αυτό που έγινε δεν ήταν σωστό, από την πλευρά της ψυχολογίας των διαπραγματεύσεων, λέει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου για την απόφαση του ΕΔΑΔ που καταδικάζει την Τουρκία στην καταβολή αποζημιώσεων για την εισβολή του 1974. "Η απόφαση δε συνάδει με τη θετική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός.
Νωρίτερα ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ, "στερείται νομικής βάσης" προσθέτοντας ωστόσο ότι η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει την προσήλωση της Τουρκίας στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήρε την απόφαση 20 χρόνια μετά την προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1994, επισήμαναν νομικές πηγές για την απόφαση, που καταδίκασε την Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση 90 εκατ. ευρώ. Τα 30 εκατ. ευρώ θα δοθούν στις οικογένειες των αγνοουμένων της εισβολής, και τα υπόλοιπα 60 εκατ. στους Ελληνοκυπρίους που μένουν στη Χερσόνησο της Καρπασίας.
Η πρώτη προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε αμέσως μετά την εισβολή το 1974, και στηρίζονταν στην ύπαρξη 1.491 αγνοούμενων και πολλών εκτοπισμένων από τις κατοικίες τους.
Η προσφυγή αυτή καθώς και η προσφυγή του 1977 είχαν τεθεί στο αρχείο. Το 1994 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχτηκε να εξετάσει και πάλι το θέμα και αρνητική και πάλι πήρε απόφαση το 2001. Το 2011 η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε και πάλι από το ΕΔΑΔ να επανεξετάσει την απόφαση του 2001, από την άποψη της ηθικής αποζημίωσης. Αποτέλεσμα αυτής της έκκλησης είναι η απόφαση που καταδίκασε την Τουρκία στην καταβολή αποζημιώσεων.
Η Νομική υπηρεσία του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αμφισβητεί την δυνατότητα του ΕΔΑΔ να αποφασίσει για θέμα που αφορά σχέσεις κράτους προς κράτος, και υπογραμμίζει την αδυναμία εκτέλεσης της απόφασης Η Τουρκία δεν μπορεί να καταβάλει αποζημίωση σε ένα κράτος, που δεν αναγνωρίζει, λένε.
Ο Τούρκος δικαστής του ΕΔΑΔ κ. Ριζά Τουρμέν, σήμερα βουλευτής της αντιπολίτευσης, λέει αντίθετα ότι " Είναι λάθος να λέγεται ότι η απόφαση δεν είναι δεσμευτική. "Όσο δεν αποσύρεται κάποιος από το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τις αποφάσεις», λέει.
«Τα 30 εκατ. ευρώ διατίθενται για τους αγνοούμενους και τα 60 εκατ. για τους κατοίκους της Καρπασίας. Η Τουρκία θα καταβάλει αυτήν την αποζημίωση" λέει.
Εμπειρογνώμονες, όπως ο καθηγητής Μενσούρ Ακγκιούν και η καθηγήτρια, Μπερίλ Ντεντέογλου, εκφράζουν το φόβο ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ μπορεί να προκαλέσει αντίδραση στην Τουρκία , ιδιαίτερα γιατί αφορά μια πολύ μεγάλη αποζημίωση. "Σημασία θα έχει η στάση της κυβέρνησης. Αν δεχθεί να καταβάλει το ποσό, αυτό μπορεί να έχει θετική απήχηση στις συνομιλίες.», λέει η κα Ντεντέογλου.

No comments:

Post a Comment