Monday, February 24, 2014

Η ΒΑΓΔΆΤΗ ΣΥΜΦΏΝΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΉ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΊΟΥ ΤΟΥ ΒΟΡΕΊΟΥ ΙΡΆΚ ΜΈΣΩ ΤΟΥΡΚΊΑΣ



«H Βαγδάτη και το Έρμπιλ (πρωτεύουσα της Κουρδικής Αυτόνομης περιοχής του Βορείου Ιράκ)  συμφώνησαν για την εξαγωγή του πετρελαίου από το Βόρειο Ιράκ στις διεθνείς αγορές μέσω Τουρκίας", λέι ό Τούρκος υπουργός Ενέργειας κ. Τανέρ Γιλντίζ, στη εφημερίδα Daily Sabah. ¨Ο Τούρκο υπουργός υπογράμμισε ότι η που επετεύχθητε "δεν σημαίνει μόνο πετρέλαιο, ενέργεια, και κέρδη για την Τουρκία" , αλλά "η συμφωνία θα συνεισφέρει και στη σταθερότητα της περιοχής».
Το θέμα της εξαγωγής των πετρελαίων του βόρειου Ιράκ μέσω Τουρκίας είχε απασχολήσει και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πριν από μερικές μέρες ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Η εξαγωγή των πετρελαίων του βορείου Ιράκ μέσω της Τουρκίας - αν τελικώς επιβεβαιωθεί-  θα αποτελέσει κεντρικής σημασίας εξέλιξη για τον ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη της Μέσης Ανατολής , τονίζουν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές.
 Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας στην ίδια συνέντευξή του στην εφημερίδα Daily SAHAH απάντησε και σε ερωτήσεις για το Κυπριακό.
"Μια συμφωνία μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων,  θα ανοίξει το δρόμο για τον ενεργειακό τομέα", είπε και προσέθεσε ότι κάθε πιθανό κέρδος από τις ενεργειακές πηγές της Κύπρου θα πρέπει να διανέμεται ισότιμα μεταξύ των λαών που κατοικούν στις δύο πλευρές του νησιού».
(α.κ.)

No comments:

Post a Comment