Monday, February 10, 2014

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αντεπιτίθεται , και προαναγγέλλει δικαστικές διώξεις εναντίον του «Έργου» (hizmet), του κινηματος γύρω από τον θρησκευτικό διανοητή Φετουλαχ Γκιουλέν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταήπ Ερντογάν αντεπιτίθεται στην αντιπολίτευση και προαναγγέλλει δικαστικές διώξεις "εναντίον της παράνομης συμμορίας “, όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε το «Έργο» (hizmet), το κίνημα γύρω από τον θρησκευτικό διανοητή Φετουλαχ Γκιουλέν .
Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων της νέας γραμμής Μετρό στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Ερντογάν, τόνισε την απόφαση της κυβέρνησής του να «ξεριζώσει» το "παράλληλο κράτος».
« Θα τους κάνουμε να πληρώσουν για την κατασκοπεία που ενεργούσαν», είπε, και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα αφήσουμε αυτή την παράνομη συμμορία να διακλαδώνεται στα έγκατα του κράτους».
Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι οι ρίζες του «Έργου”, βρίσκονται στο Εξωτερικό,  και λειτουργούσε σαν « διεθνής συνωμοσίας εναντίον των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας» .
«Ορισμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι , εκδότες, και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών συνεργάζονται για να πλήξουν την κυβέρνηση», λέει ό Τούρκος πρωθυπουργός .
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Εθνικιστικό Κόμμα (MHP) που μέχρι χθες ήταν σκληροί επικριτές του « Έργου», τώρα το υποστηρίζουν , λέει ό Τούρκος πρωθυπουργός. «Τι συνέβη και άλλαξαν τώρα? » αναρωτήθηκε.
Ο κ. Ερνογάν υποστηρίζει ότι η δικαστική έρευνα για την διαφθορά, ήταν «πρόσχημα» για να εξαπολύσει το «Έργο», που έχει ισχυρότατη παρουσία στην αστυνομία και την δικαιοσύνη , επίθεση ενάντιο του,  και του κυβερνητικού κόμματος .
« Στις 17 Δεκεμβρίου πάτησαν το κουμπί και στόχευσαν την Τουρκική οικονομία, την Κεντρική της Τράπεζα και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Στοχεύουν τη διαδικασία ειρήνευσης (με τούς Κούρδους) που εξελίσσεται τον τελευταίο χρόνο, για αυτό και δεν υπήρξαν νεκροί στρατιώτες . Αυτό ακριβώς προσπαθούν να προκαλέσουν», είπε ό Τούρκος πρωθυπουργός .
ΟΙ αντίπαλοι του υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο ότι για να αποφύγει την έρευνα για τη διαφθορά, καλύπτεται πίσω  από την «εκρίζωση» του «παράλληλου  κράτους».
Οι εξηγήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, γίνονται ωστόσο ευρύτατα αποδεκτές από την κοινή γνώμη, δείχνουν όλες οι σοβαρές δημοσκοπήσεις που έγιναν την τελευταία εβδομάδα. Η κοινή γνώμη εξακολουθεί να στηρίζει, σε ποσοστά που ξεπερνούν το 47%, το κυβερνητικό κόμμα.
Δυσκολότερα γίνονται αποδεκτές,  σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ενδείξεις,  οι ερμηνείες για τον νέο  νόμο για το διαδίκτυο τον οποία χαρακτηρίζει ως «διαχειριστικό»  νόμο και όχι νόμο, που περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης. Την ερμηνεία αυτή αποδοκιμάζει και η ΕΕ , ενώ στην Τουρκία χαρακτηρίζουν την μάχη αυτή ως την μάχη τ ενάντιον  των ανεμόμυλων ( Don Quixote ).
(α.κ.)

No comments:

Post a Comment