Tuesday, February 25, 2014

Η πολιτική μάχη εξελίσσεται σε μάχη κασέτας στην Τουρκία

"Προϊόν ανήθικου, και πλήρως παράνομου μοντάζ", χαρακτηρίζει το ηχητικό υλικό που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ως περιεχόμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού κ. Ταγής Ενρογάν με το γιο του Μπιλάλ, ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Άγκυρα από το Γραφείο του Πρωθυπουργού.
" Όσοι ευθύνονται για αυτή τη βρώμικη συνωμοσία που στόχο έχει τον Πρωθυπουργό της Τουρκικής Δημοκρατίας θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης", προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο ίδιος ο κ Ερντογάν μιλώντας στην τελετή εγκαινίων της "Λεωφόρου Μαντζικέρτ 1071" (Malazgirt Boulevard), στην Άγκυρα , είπε ότι το υλικό αυτό είναι «προδοτική» επίθεση «μίσους» προς το αξίωμά του και προς την Τουρκική Δημοκρατία και προειδοποίησε ότι οι αυτουργοί θα τιμωρηθούν αυστηρά.

Το ηχητικό υλικό, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο YouTube υποτιτλισμένο, φέρει τον κ. Ερντογάν να δίνει οδηγίες στον γιο του Μπιλάλ για το πώς θα απομακρύνει από την κατοικία του μεγάλα χρηματικά ποσά, την 17η Δεκεμβρίου 2013 , τη ημέρα που οι εισαγγελείς προχώρησαν σε εκτεταμένη επιχείρηση κατά της διαφθοράς.


Εμμέσως πλην σαφώς, το κυβερνητικό κόμμα αποδίδει τίς ενέργειες αυτές στο κίνημα "Προνοιακό Έργο" (Χιζμέτ) του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ θρησκευτικού διανοητή Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγορεί το "ΕΡΓΟ" ότι έχει δημιουργήσει ένα παράλληλο κράτος ελέγχοντας κρίσιμα σώματα της κρατικής διοίκησης, όπως την αστυνομία και του εισαγγελείς.

O κ. Ερνογάν λέγεται ότι μετέφερε και στον Αμερικανό πρόεδρό Μπαράκ Ομπαμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πρόσφατα την δυσαρέσκεια του για τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ . Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην κριτική που γίνεται για την Τουρκική κυβέρνηση στις ΗΠΑ , και ό κ. Ερντογάν απάντησε ότι «η Τουρκία δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά των ΗΠΑ, ενώ οι ΗΠΑ προσφέρουν καταφύγιο σε άτομο που προκαλεί αναταραχή στην Τουρκία». Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε «ότι έλαβα το μήνυμα» και υπήρξε μεταξύ τους συνεννόηση, λένε βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος που ενημερώθηκαν από τον Τούρκο πρωθυπουργό για την τηλεφωνική επικοινωνία.

Η Τουρκική αντιπολίτευση πάντως έσπευσε να θέσει θέμα παραίτησης του πρωθυπουργού. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε πως η "αποκάλυψη" «δείχνει ότι ο Ερντογάν είναι ο αρχιληστής». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ίδιου κόμματος κ. Χαλούκ Κοτς είπε πως «η κυβέρνηση έχει χάσει πλέον την νομιμοποίηση της». Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) κ. Ντεβλέτ Μπαχτσελί κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποδείξει ότι η συνομιλία είναι προϊόν μοντάζ !. «Αν η συνομιλία είναι αληθινή, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του», είπε.

(α.κ.)

No comments:

Post a Comment