Thursday, February 20, 2014

Ομπάμα και Ερντογάν συζήτησαν για Κύπρο, Συρία, τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, κατάσταση στην Τουρκία και άλλα θέματα της περιοχής

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τον εποικοδομητικό ρόλο του στην Κύπρο, για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση».

Όπως αναφέρεται στη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα (χθες) με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ερντογάν για μια σειρά διμερών και περιφερειακών θεμάτων. Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε την αξία που αποδίδει σε μία ισχυρή και αμοιβαίου σεβασμού διμερή σχέση με την Τουρκία και εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία μπορεί να επιδείξει ηγετικό ρόλο στον κόσμο μέσω θετικής εμπλοκής».

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού της Τουρκίας επεσήμανε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε την σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στις σχέσεις τους με την Τουρκία, οι οποίες βασίζονται στο αμοιβαίο σεβασμό, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη θετική στάση της, η Τουρκία μπορεί να αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη.
Ο Ερντογάν και ο Ομπάμα συζήτησαν την συνεργασία στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στη Συρία και στη συνέχιση των προσπαθειών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία.
«Οι δύο ηγέτες, συζήτησαν το ενδεχόμενο να ενθαρρύνουν τη Βαγδάτη και την Ερμπίλ να βρουν ένα κοινό έδαφος στο θέμα της ενέργειας», ενώ «ο πρόεδρος Ομπάμα χαιρέτισε το ρόλο» του Ερντογάν «στη διασφάλιση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.
«Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΗΠΑ (. . .) αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την ανάγκη μιας ισχυρής, ισορροπημένης και βιώσιμης ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, για τη σημασία που αποδίδεται στη διασφάλιση υγιών πολιτικών στην αγορά χρήματος μέσα σε ένα σωστό δικαιικό πλαίσιο, στην ανάγκη διασφάλισης ενός προβλέψιμου επενδυτικού περιβάλλοντος, και σε θέματα της περαιτέρω ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων», προστίθεται.
Συζητήθηκε ακόμη μεταξύ των δύο ηγετών η σημασία που αποδίδουν στην άμεση εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ.

No comments:

Post a Comment