Thursday, February 13, 2014

ΚΎΠΡΟΣ - ΕΝΈΡΓΕΙΑ

Ο διάλογος που έχει αρχίσει στην Κύπρο, μπορεί να επιταχύνει την εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέει  ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Τανέρ Γιλντίζ,  σε συνέντευξή του στη εφημερίδα  Haberturk . Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που θα εξορυχθεί από την περιοχή, μπορεί να μεταφερθεί στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω της Τουρκίας,  με αγωγό, όπως το νερό που μεταφέρεται στη βόρεια  Κύπρο», λέει ό Τούρκος υπουργός .

«Ευχή μου είναι να διαλυθεί η αρνητική ατμόσφαιρα στη Μεσόγειο και να ανοίξει ο δρόμος για τα σχέδια ενέργειας. Πιστεύω ότι όπως και στην περίπτωση του νερού που μεταφέρεται με αγωγό από την Τουρκία στην «ΤΔΒΚ», με παρόμοιο τρόπο μπορεί να κατασκευασθεί ένας αγωγός που θα επεκτείνεται μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη».

Ανάλογες σκέψεις διατύπωσε και ο Τουρκοκύπριος  διαπραγματευτής κ. Κουντρέτ Οζέρσαυ. «Η ενέργεια μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη διάσωση της οικονομίας της (+νοτίου+) Κύπρου. Η σκέψη αυτή οδηγεί και τις δυο πλευρές σε σύγκλιση και θα συμβάλει προς την ουσιαστική λύση», είπε στο δίκτυο Al Jajeera .

Ο κ. Οζέρσαυ, εκτίμησε επίσης ότι η οικονομική κρίση οδήγησε τη ελληνοκυπριακή πλευρά να καταλάβει ότι «ακόμα και η Ε.Ε. δεν μπορεί να σώσει πολύ εύκολα και γρήγορα ένα κράτος μέλος». Αυτό οδήγησε στην επανεκτίμηση της σημασίας που μπορεί να έχει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά", είπε.

(α.κ.)

No comments:

Post a Comment