Thursday, February 13, 2014

Πολιτική ένταση στην Τουρκία και προεδρικές εκλογές

Η πολιτική ένταση στην Τουρκία συνδέεται με τις προεδρικές φιλοδοξίες του πρωθυπουργού κ. Ταήπ Ερντογάν, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές.



Ο κ. Ερντογάν θα ήθελε να εκλεγεί Πρόεδρος, (σε μια ενισχυμένη ως προς τις εκτελεστικές εξουσίες της προεδρία) και να αφήσει την θέση του Πρωθυπουργού στον σημερινό πρόεδρο κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, υποστηρίζει δημόσια σήμερα ό  πολιτικός αναλυτής, Οκάυ Γκιόνενσίν, συνοψίζοντας κάτι που λέγεται με επιμονή  και για πολύ καιρό κυκλοφορεί στους πολιτικούς διαδρόμους.



Το αν ο Ερντογάν θα επιχειρήσει αυτή την αλλαγή θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, λέει ό  κ. Γκιόνενσίν.





Ο πρόεδρος θα εκλεγεί  σε απευθείας εκλογή από τον τουρκικό λαό, για πρώτη φορά, και η προεδρία θα μπορούσε (έστω και χωρίς επιπλέον εξουσίες) να επιστεγάσει την πολιτική σταδιοδρομία του κ. Ταήπ  Ερντογάν.



Το αν ο κ. Ερντογάν θα το πετύχει αυτό, εξαρτάται από τους Κούρδους, επισημαίνει ό κ. Χουσεγίν Γιαϊμάν που εκτιμά ότι ο κ Ερντογάν θα μπορούσε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο αν εξασφαλίσει τη στήριξη των Κούρδων.



Εναλλακτικά, ο κ. Ερντογάν θα διατηρήσει τη θέση του Πρωθυπουργού και ο κ. Γκιουλ τη θέση του Προέδρου. Το σενάριο αυτό θα ενεργοποιηθεί, αν το κυβερνητικό κόμμα (ΑΚΡ) υποστεί ήττα στις δημοτικές εκλογές, (χάνοντας π.χ. την δημαρχία στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη ή αν η στήριξη του πέσει κάτω από 38%).



Αυτήν την εβδομάδα, ο κ. Ερντογάν, αναφέρθηκε, για πρώτη φορά, στο ενδεχόμενο αλλαγής του εσωτερικού κανονισμού του κυβερνητικού κόμματος που δεν επιτρέπει σε κανέναν να διεκδικεί τέταρτη  θητεία στο ίδιο δημόσιο αξίωμα.
Μιλώντας στο Al Jazeera για τον κανονισμό αυτό, ο κ. Ερντογάν είπε :  « Επί του παρόντος, αυτός είναι ο κανόνας που ισχύει στο κόμμα μας. Η Γενική Συνέλευση του κόμματός μας είναι η μόνη Αρχή που μπορεί να τροποποιήσει τη διάταξη. Δεν υπάρχει άλλη αρμόδια Αρχή. Κι εγώ προσωπικά ποτέ δε θα ζητήσω τέτοια αλλαγή».

Τα λόγια αυτά του πρωθυπουργού ερμηνεύθηκαν  από τους «επαΐοντες» ως η αρχή της αλλαγής αυτού του κανόνα.
 (α.κ.)

No comments:

Post a Comment